Avui: 09:00-14:00 h , 16:00-20:00 h 938901796 640933335 640933335
Temps de lectura 2 min.

L'aromateràpia és una disciplina terapèutica que es basa en l'ús dels olis essencials, extractes líquids i concentrats obtinguts de plantes aromàtiques o els seus òrgans (flor, fulla, fruit, etc.). Es componen d'un centenar de molècules actives i eficaces per a la salut, amb una toxicitat mínima en les dosis correctes.

Per exemple, a la via tòpica, que és la més utilitzada en nens, normalment s'utilitza un 3% de concentració, que pot equivaldre a 2-3 gotes com a màxim. És la via més segura i efectiva en nens (i en adults), ja que les molècules s'absorbeixen ràpidament, sense efectes secundaris com en el cas de la via oral que pot provocar irritació gàstrica o toxicitat hepàtica, i és fàcil corregir la sobredosificació en netejar la zona amb sabó.

A continuació, parlarem de les vies més utilitzades a pediatria: via tòpica i via inhalatòria.

OLIS ESSENCIALS PER VIA TÒPICA

En menors de 6 anys mai no s'apliquen els olis essencials purs, sinó que es prepara una barreja d'oli essencial  i vegetal per millorar-ne l'absorció i evitar complicacions. La dosi varia segons l'edat però normalment s'aplica 3 cops al dia:

  • 0 a 12 mesos: 1-2 gotes d'oli essencial + abundant oli vegetal (mínim 8-9 gotes).
  • 12-30 mesos: 1-2 gotes d'oli essencial + 7-8 gotes d'oli vegetal.
  • 30 mesos – 6 anys: 3-4 gotes d'oli essencial + 6-7 gotes d'oli vegetal.
  • 6-14 anys: es pot aplicar pur o diluït en funció de l'oli essencial.

OLIS ESSENCIALS PER VIA INHALATÒRIA

La via inhalatòria és molt ràpida ja que arriba directament al sistema nerviós sense passar pel torrent sanguini, per això és molt útil en diferents situacions o aplicacions:

  • En difusió atmosfèrica: 3 o 4 gotes al difusor durant 15-30 minuts, abans que el nen entri a l'habitació. Per exemple, oli essencial de mandarina per relaxar i facilitar el son.
  • A la banyera: 3 gotes a la banyera de nadó o 8 gotes a la banyera normal, però s'ha d'emulsionar amb un gel neutre abans d'introduir a l'aigua. Per exemple, oli essencial de lavanda per calmar la pell i relaxar el nadó.
  • En mocador, ninot, etc.: 2 o 3 gotes que s'impregni del seu aroma. Per exemple, oli essencial de llimona per evitar els marejos en viatges.

Mai no s'ha d'autoadministrar un oli essencial sense la recomanació d'un professional sanitari, ja que semblen innocus però segons l'oli, la procedència o la composició, poden tenir complicacions greus.

A més, sempre és molt important respectar i no superar les dosis indicades, ja que els nadons són molt delicats i susceptibles i les complicacions poden aparèixer fàcilment. Per evitar-les, segueix sempre el consell del teu farmacèutic.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris